3 oktober 2023

ÄR VAPENINDUSTRIN NUMERA HELT FRI FRÅN KORRUPTION?

Konstigt att inga journalister funderar över hur det har gått till när diverse politiker poserar med vapen hos olika vapentillverkare. Det är ju inte så att det inte har förekommit korruption inom vapenindustrin tidigare, både gällande svenska och utländska företag.

När kom fram att vapentillverkaren Bofors hade mutat höga politiker i Indien blev det ett väldigt liv i svensk media och några av de ansvariga dog även i besynnerliga olyckor.

För vän av ordning borde det finnas ett intresse av att även idag granska allt som den folkvalda makten gör. 

Eftersom korruption brukar uppstå där det finns stora pengar och knappt någon annan industri omsätter mer än vapenindustrin, borde det finnas ett intresse att granska det här.

Det handlar trots allt om för vapentillverkarna synnerligen bra PR, reklam och opinionsbildning, som i slutändar gynnar ägarna ekonomiskt och alltid på skattebetalarnas bekostnad.

Ska politiker verkligen gynna enskilda företag eller vissa utvalda ägare? 

Skulle det kunna innebära att risk för ökad korruption kan uppstå och frodas? 

Särskilt mot bakgrunden att samma politiker också har goda möjligheter att både påverka lagstiftning och även ordna stora affärer åt de här företagen och deras ägare. 

Genom sina positioner kan de dessutom bedriva opinionsbildning för utökade vapenköp och även gynna vissa vapentillverkare framför andra. 

Det är trots allt hundratals miljarder av skattebetalarnas pengar som har gått åt.

Är det politikerna eller deras sekreterare som ringt runt till olika vapentillverkare för att ordna ett besök?

Är det politikerna eller deras sekreterare som också bjudit in journalister och fotografer till besöket? 

Vad avhandlades under besöket när det inte togs några bilder?

Vilka ytterligare kontakter har skett? 

Vem betalade för maten och vad bestod den av?

Har politikern fått något i utbyte eller löfte om ny karriär efter karriären i riksdagen?

Det förefaller inte särskilt troligt att någon utomstående får besöka fabriker som tillverkar militära vapen utan noggrann planering och kontroll av de besökande i förväg.

Skulle SVT, Expressen och DN med flera ha varit lika tysta om de här politikerna hade gjort samma stunt hos ett online casino, Mackmyra Whiskey eller en cigarettillverkare?

Bildkälla:

https://www.imdb.com/title/tt0399295/mediaviewer/rm996500736?ref_=ttmi_mi_all_pos_20

Lord of War är för övrigt i sammanhanget en mycket sevärd film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.