3 oktober 2023

GAMMALDAGS KRYDDIGA PEPPARKAKOR MED SVARTPEPPAR

300 g normalsaltat smör – minst 80% fett, helst 82%. Absolut inget lättsmör eller skit som margarin.
1,5 dl sirap 
1,5 dl vispgrädde, 40% fett, helt utan tillsatser
300 g socker  
1 stort ägg 

1.5 msk kanel – Cinnamomum Zeylanicum, allt annat är falsk kanel.
0.5 msk hel svartpeppar + 0.5 msk grovt havssalt som grovmortlas tillsammans. Det ska bli små bitar som ger lite extra hetta i munnen. Ibland har jag också i cayennepeppar och saffran, men det är en smaksak. 
Riktigt finrivet skal av en liten citron, endast det gula.
1 msk grovstötta kardemummakärnor
2 tsk nejlikor
2.5 msk ingefära 

550 g vetemjöl + 1 msk bikarbonat 

Instruktioner: 

1. Smält smöret i en kastrull så stor att du enkelt får plats med alla ingredienser, men följ instruktionerna. Allt ska inte i på en gång.


2. Rör ihop smör, sirap, grädde, socker och ägg. 

3. Rör i alla kryddor och blanda väl.


4. Sikta mjöl och bikarbonat om det är klumpar. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner. Blanda noggrant med en slickepott och häll upp i en skål. Låt svalna 15 minuter och täck över med plastfolie.


5. Ställ svalt i kallt skafferi eller kylskåp i minst 24 timmar och helst 2 dygn. Degen behöver tid för att svälla och för att smakerna ska utvecklas ordentligt. Med god hygien håller den sig lätt i en vecka.


6. Ta en bit i taget och kavla ut degen riktigt tunt. Det brukar bli upp till runt 300 pepparkakor. Använd pepparkaksformar och lyft upp dem med hjälp av en lätt mjölad stekspade på plåt smord med smör. Desto tunnare, desto bättre, så länge du får upp dem på plåten. Men det kräver lite övning för att få in rätt teknik. 

En bra och tunn bakskrapa av plåt och/eller plåtstekspade och lite snabbhet, brukar underlätta. Jag brukar först lyfta över dem i handen innan jag lägger upp dem på plåten, en i taget. Gör samma storlek på en plåt så att alla på plåten blir klara samtidigt.


7. Grädda pepparkakorna i 225 grader, i mitten av ugnen under cirka 4-5 minuter. I ugnen sväller de först upp, för att sedan sjunka ihop och få fin färg. Då är de klara. 

Lyft av dem med stekspade och lägg på galler för att svalna. Plåtarna behövs inte diskas mellan varje omgång. Smörj bara med lite extra smör om du tycker det behövs. 

Stoppa ned pepparkakorna allteftersom i glas- eller plåtburkar med lock. Se till att locket sitter på, så behåller de sin krispighet hela tiden.

För ytterligare variation, kan du strö på råsocker när de liggger på plåten, innan de varit i ugnen och/eller kavla in finstrimlad mandel innan du använder formarna.

Eller så gör du som en del föredrar och äter upp all deg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.