3 oktober 2023

OM STORA EVENT OCH ATT HISTORIEN ALLTID UPPREPAR SIG

Nu vill tydligen svenska försvaret också ha kamikazedrönare, efter att både Ukraina och Ryssland framgångsrikt använt dessa mot varandra.

På samma sätt som Coca Cola marknadsför läsk under stora event, gör naturligtvis även krigsindustrin sitt för att öka försäljningen och även lansera nya produkter och lösningar – som alla vinstdrivande företag.

Krig och konflikter är vapentillverkarnas stora event.

Marknadsföring av militära vapen och verklighet är två olika ting, liksom för den delen – för Coca Cola och merparten av alla företag på jorden.

Inom all marknadsföring är det viktigt att skapa ett begär, alla skall tänka, ”Vill ha!”, oavsett om det är något som de verkligen behöver eller inte. 

Att kalla en obemannad farkost med någon form av kinetisk effekt, en robot, för Kamikazedrönare, är onekligen ett intressant namnval. 

Många säkert tänker att alla riktiga kamikazepiloter vrider sig i sina gravar när de hör namnet, eftersom de offrade sig själva.

Utöver att kamikazepiloterna inte ligger i några traditionella gravar, utan i små rester i havet – om något nu fortfarande finns kvar, var verklighetens kamikazepiloter, varken särskilt modiga eller effektiva på att slå ut mål. Men, marknadsföring och framför allt, produktplacering, handlar inte särskilt mycket om verklighet.

Namn på militära vapen och för den delen även reportage om krig – som ofta för tankarna till något som skulle kunna komma från Hollywood, fungerar inte bara som propaganda för den ena eller andra sidan, utan handlar även om produktplacering och reklam för tillverkarna av dylika produkter. Verklighetsanknytningen till namnet är relativt ointressant. Det handlar om hur människor upplever namnet.

Desto bättre namn, desto mer skriverier. Av samma anledning är det också viktigt för vapentillverkare att få sina nya vapen testade – under riktiga krig, så att köparna vet att de fungerar som utlovat. Då är det viktigt med ett slagkraftigt namn – som folk minns.

Men, namnen får heller inte låta alltför brutala och direkt avslöja vad det handlar om. 

Om exempelvis ”Människoförintaren”, ”Judeutrotningsgasen” eller ”Barnbrännarvätskan” hade använts istället för ”Little Boy”, ”Cyklon B” och ”Napalm”, hade allmänheten alltför lätt kunnat börja fundera i icke önskvärda tankebanor. Detta vill varken makthavare som köper och beordrar användandet av dessa sorters produkter eller tillverkarna. 

Kamikaze var namnet på en tropisk storm som år 1281 skingrade Kublai Khan ’s flotta som hotade Japan under de mongoliska invasionerna.

Under andra världskriget blev kamikaze namnet på de piloter som avsiktligt kraschade in sina plan mot amerikanska krigsskepp. 

Syftet var inte bara att slå ut motståndarens enheter, utan ännu mer att sätta skräck i den amerikanska fienden och visa på mod och vilja att slåss till sista blodsdroppen.

Senare visade det sig att piloterna inte alls var särskilt hjältemodiga, utan hade blivit tvingade genom hot mot både dem själva och framför allt deras familjer. Kanske detta också förklarar varför över 2 000 plan endast lyckades sänka 32 fartyg. För att sänka ett fartyg, gick det således i genomsnitt åt 63 flygplan och piloter. Om kamikazedrönarna fungerade lika illa, skulle nog få vilja ha dessa. Men namnet kamikaze, är starkare och väl inarbetat i de flesta människors undermedvetna. Dessutom skapade de skräck och skräck eller avskräckning, är idag nyckeln till att världen inte haft några världskrig sedan andra världskriget.

Amerikanerna var likt kamikazepiloterna inte heller inte särskilt hjältemodiga, när atombombade civilbefolkningen i Hiroshima och Nagasaki.

I Hiroshima dog 129 000 människor under enbart de tre första dagarna, efter att den 4 400 kg tunga bomben – med det gulliga namnet ”Little Boy” släpptes och detonerade på 600 meters höjd, den 6 augusti 1945 klockan 08.15. Ungefär ytterligare lika många dog efteråt på grund av strålningsskador. Bomben innehöll 64 kg anrikat uran-235 och hade en sprängverkan på 15 kiloton TNT.

Över Nagasaki, tre dagar senare, den 9 augusti 1945 klockan 11:02, släppte amerikanerna den andra atombomben, av de två atombomber som använts i krig. Den bomben, med fick namnet ”Fat Man” – då den var betydligt tjockare än den första bomben. Direkt efter detonationen dog omkring 35 000 människor. Den bomben vägde 4 670 kg och innehöll 6.4 kg anrikat plutonium och hade en sprängverkan på 21 kiloton TNT.

Än idag är förekomsten av cancer högre i Hiroshima och Nagasaki än i övriga Japan. 

Sovjetunionen, ville naturligtvis också visa för omvärlden vad de kunde bygga ihop.

Den största atombomben som någonsin detonerats, är Tsar Bomba, som Sovjetunionen testade den 30 oktober 1961 i luftrummet över Severnyjön i Novaja Zemlja i Norra Ishavet. 

Tsar Bomba vägde 27 000 kg och hade en sprängverkan motsvarande 50-58 megaton TNT och var omkring 1 570 gånger kraftigare än ”Little Boy” och ”Fat Man” tillsammans. 

Under projektets början, var den tänkt att ha dubbelt så hög sprängverkan, men detta ändrades då risken för radioaktivt nedfall bedömdes vara för hög. 


De seismiska vågor som bildades, var mätbara även efter sitt tredje varv runt jordklotet.

Svampmolnet blev nästan åtta gånger högre än jordens högsta berg, Mount Everest.

Det handlar inte OM, utan när de två avskräckande exemplen från andra världskriget kommer att upprepas.

Historien har en märklig tendens till att alltid upprepa sig, eftersom människor som inte längre finns, inte kan minnas.

Vi lever dessutom i en tid där känslor fått och får ta en allt större plats än logik, samförstånd och kompromisser.

Människor lätt faller tillbaka till sin primitiva natur och de flesta springer mer än gärna i samma riktning som alla andra, tills det inte längre går, eller slutar med katastrof. 

Detta oavsett om det gäller häxjakter, kolonisering av andra länder, första och andra världskriget, slavhandel, oljebrist, ny istid, global uppvärmning, massvaccinationer, silikonbröst, synth, hårdrock, rap, fillers, HBTQIA+, sushi, influencers, Facbook, TikTok, padel eller upprustning och krigshets mellan jordens allra mäktigaste supermakter.

Källor:

https://www.friatider.se/forsvarsmakten-vill-ha-kamikazedronare

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kamikaze

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hiroshima

https://sv.wikipedia.org/wiki/Nagasaki

https://en.wikipedia.org/wiki/Little_Boy

https://en.wikipedia.org/wiki/Fat_Man

https://sv.wikipedia.org/wiki/Tsarbomben

https://en.wikipedia.org/wiki/Tsar_Bomba

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.