3 oktober 2023

POLITIKERS SELEKTIVA MOTSTÅND MOT VALFUSK

Det är lite lustig det där med anklagelser om valfusk. 

”Vi har sett hur det har skett otillåten manipulation, både under brexitomröstningen och förmodligen även under valet i USA 2016, säger Standhäll.”

Åtminstone gällande när det gäller de politiker som blir upprörda över faktiskt, eller påstått valfusk. 

Upprördheten uppkommer bara när det egna partiet, eller något av politikerns övriga favoritpartier, har gjort ett dåligt val.

Om valet istället resulterar i ett omvänt resultat, det vill säga det går för bra för det egna partiet eller favoritpartiet, är det däremot knäpptyst.

Antingen går det att fuska eller så går det inte att fuska.

Om det nu är så att det går att fuska i ett val, vilket det självklart går att göra på en mängd olika sätt, borde fokuset alltid ligga på att minimera dessa möjligheter. Jag tänker specifikt på sådant som:

– Möjligheter att mer eller mindre rösta anonymt och genom det rösta i någon annans namn.

– Hur sökmotorer rangordnar sökresultat under politiska val. Under det senaste presidentvalet i USA, visade de första tio resultaten att Biden var en toppenkille – för den som sökte på Biden. För den som sökte på Trump, var han en galen, rödhårig och farlig narcissist som skulle starta andra världskriget. Bortsett från att det nu snarare verkar vara Biden, som håller på att sätta igång tredje världskriget, var rangordningen av sökresultaten dem emellan, knappast att betrakta som neutral. 

– Vilka filmer som Youtube väljer att visa som nästa film, efter att en film avslutats.

– Vilka inlägg som Facebook väljer att visa för sina användare.

– Vilka inlägg som Facebook väljer att förse med varningsrutor och vilka inlägg som de väljer att inte förse med dessa rutor.

Men ytterst få politiker verkar särskilt intresserade av detta. Kanske eftersom de är medvetna om att denna ”möjlighet” skulle kunna gynna dem själva. 

Artikeln med Strandhäll, handlar påtalande nog inte heller inte om dessa möjligheter, utan om det hot som alternativmedier sägs utgöra – och säkert gör, liksom att SD uppges driva en egen trollarmé och förser utvalda alternativmedier med material. 

Huruvida just detta skall anses som valfusk, är något helt annat. Det är ju inte så att Socialdemokraterna själva inte har drivit trollfabriker. Strandhäll själv har till och med drivit egna trollkonton på twitter där hon besvarat sina egna inlägg, men blivit påkommen, då hon slarvade med att logga ut från sitt officiella konto. Det kanske hade varit klokt att således inte kasta stenar i det glashus hon själv bidragit till att bygga upp.

Socialdemokraterna har dessutom ett ojämförbart stort inflytande över SVT och merparten av samtliga medier i Sverige, både genom tillsättandet av chefer – även om det sker indirekt (Ledamöterna i SVT:s styrelse utses av styrelsen för Förvaltningsstiftelsen, som är tillsatt av Sveriges regering), samt genom olika former av presstöd, eller mediestöd som det numera kallas. 

Socialdemokraterna har heller inte varit direkt oblyga när det gällde att kalla upp IT-jättarna till regeringskansliet för att inom lyckta dörrar föra hemliga samtal, liksom att ta hjälp av MSB och andra myndigheter för att försöka förhindra spridning av ”desinformation” av injektionerna och kanske även annat. Idag vet de flesta att mycket av den information som spreds om dessa medikamenter, inte var desinformation, utan information – som hade kunnat rädda liv, minska lidande och skonat statsfinanserna.

De egentliga orsakerna till Strandhälls upprördhet, beror troligare på förlusten av hennes egna makt och förmåner. 

Hon är säkerligen heller inte helt nöjd över att hennes vidlyftiga taxiresor kom ut i offentligheten, samtidigt som hon säkert också inte tycker hon gjorde något egentligt fel, utan bara använde sina rättigheter. Eller utnyttjade systemet, beroende på hur man vill se det.

Men för SD, var hon säkerligen en av deras allra främsta och mest framgångsrika valarbetare någonsin. 

Källor:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/strandhall-s-oerhort-markligt-att-sd-driver-en-egen-trollarme

https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/bara-valjarna-kan-stoppa-sossarnas-egen-trollfabrik/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_Television

https://morgonposten.se/2022/08/27/miljominister-strandhall-ar-annika-i-droskdrottning/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.