28 september 2023

RÖD FLUGSVAMP VAR GOD ÄNDA IN PÅ 50-TALET

Igår när jag plockade svamp, kom jag att tänka på en gammal rysk svampbok, som jag för 35 år sedan fick av min morbror, ”Грибы”, vilket betyder ”Svampar”. Tyvärr har boken kommit bort, men det som var roligt, var att röd flugsvamp (Amanita muscaria), beskrevs som en god matsvamp. 

Jag minns då att jag tänkte att ryssarna måste vara betydligt tåligare och tuffare än svenskar. För hur skulle annars den giftiga röda flugsvampen, som jag som liten fick lära mig att inte ens peta på, vara en god matsvamp?

Senare visade det sig att röd flugsvamp, även i svenska svampböcker, beskrevs som god matsvamp ända in på 50-talet. Det var bara att förvälla den och dra av skinnet på hatten. Utan förvällning ska den tydligen kunna ge hallucinationer. Men numera betraktas den som giftig i Sverige, liksom i Ryssland.

Hursomhelst, det var dåligt med kantareller i skogen, och jag började därför plocka lite annat, dock inte flugsvamp.

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Röd_flugsvamp

http://tsvetnik.info/tsvetnikinfo/mushrooms/amanita-muscaria.htm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.