3 oktober 2023

PÅ 80-TALET TRENDADE SKOGAHOLMSLIMPA OCH T-RÖD

Under det glada 80-talet, var det en del alkoholister som, i brist på äkta vara, drack T-röd (Kemetyls varumärke för rödsprit), eller annan rödsprit, efter att ha filtrerat det genom en Skogaholmslimpa. För de som inte brukade denna vätska till att dricka, sades limpan filtrera bort den farliga metanolen. Det skojades också om detta i humorprogrammet, ”Helt Appropå”, om jag minns rätt, eller så var det i något annat program.

I själva verket var det däremot inte metanolen som skulle filtreras, eftersom T-röd, rödsprit, eller teknisk sprit, som det också kallas, normalt inte innehåller några större mängder metanol, även om det kan göra det, utan 95% denaturerad etanol som färgats röd.

Etanol som denaturerats, innebär att olika ämnen tillsats som motverkar förtäring, utan att påverka det tekniska användandet, som  metyletylketon, aceton, etylacetat och bitrex. Detta gör att varan kan säljas utan alkoholskatt.

Limpan var helt enkelt till för att förbättra smaken. Huruvida alla som använde limpan kände till detta, förefaller osannolikt.

Däremot hände det att rödsprit någon enstaka gång innehöll större mängder metanol. Till exempel Biltema råkade ut för detta, då leverantören av misstag blandat i metanol. En klasskamrats pappa höll på att stryka med och fick synskador.

Den ett tag så populära trenden upphörde dock ganska snabbt, troligen efter sådana misstag, efter att limpans egenskaper, som magiskt filter, visade sig vara totalt värdelösa på att filtrera bort metanol och diverse skador som leverskador, blindhet och även död uppkom.

Men, enligt ett par trådar på Flashback, finns det tydligen vissa finsmakare som fortfarande ägnar sig åt att dricka T-sprit.

”T-röd och piggelin alá arkomann är faktiskt inte så himla dåligt , alltså i brist på annat.. man får ju 1 flaska på macken billigt om det är mitt i natten och man är utan. har testat 2-3 gånger.

men handsprit typ DAX 75% på apoteket är ju 100 resor godare.”

https://www.flashback.org/t1882514

”Som halvfinne och bekant med en massa finnar så… I min *host* lite jobbigare tonårstid *host* så provades det mesta ja.

Men som sagt.. avråder.”

https://www.flashback.org/t174923

Oavsett, kan det vara klokt att inte på en gång, eller ens överhuvudtaget, hoppa på alla trender.

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Teknisk_sprit

https://www.kemetyl.se/produkter/branslen/t-rod-rodsprit/

https://www.maskinisten.net/viewtopic.php?t=6396

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.