10 december 2023

ETT BLODBAD FÖR SVERIGE OCH EU, MEN INTE FÖR USA

Sedan USA och EU införde sanktioner mot Ryssland, för att straffa Ryssland, håller nu hela EU på att krascha.

Utöver att Tyskland nu har en inflation på 45.8%, kommer den svenska medelklassens hushållsutgifter i januari, enligt Länsförsäkringar, att ha ökat med 100 procent på ett år.

”– Det ser ut att bli rena blodbadet, säger försäkringsbolagets privatekonom Emma Persson”.

För USA, som har en ekonomi som är starkt beroende av vapen- och petroleumindustrin, ser det däremot betydligt ljusare ut. 

Sedan den 24 februari, har dollarn stärkts med 14% mot euron och hela 17% mot kronan.

En stor del av orsaken till detta, är att EU köpt LNG – flytande gas från USA, istället för gas via Nord Stream, vilket innebär att EU:s kostnader för gas, har tiodubblats.

För Tyskland – som är enormt beroende av gas till sin industri, är detta naturligtvis inte särskilt bra, ur en ekonomisk synvinkel. 

Hittills har myndigheterna i EU-länderna sammanlagt spenderat omkring en halv biljon euros för att försöka kompensera privatpersoner och företag för de ökade kostnaderna. 

Men eftersom det är privatpersoner och företag som utgör ekonomin inom EU, gör det i slutändan ingen större skillnad, förutom en viss omfördelning ekonomiska värden inom EU. 

För USA, är det däremot en riktigt bra affär, eftersom värdet av subventionerna och mycket, mycket mer därtill, överförs till den amerikanska ekonomin, som är i desperat behov av pengar utifrån. 

USA har nämligen en statsskuld, som är så stor att skatteintäkterna inte räcker till. På grund av detta måste USA:s kongress konstant höja skuldtaket – för att de ska kunna låna ännu mera pengar. För närvarande uppgår USA:s statsskuld till 31 biljoner. 

Tur nog har alla länder i Europa också börjat upprusta sitt försvar, så att även vapenindustrin i USA arbetar för högtryck.

Som av en slump, verkar ”klimatkatastrofen” – där jorden går under inom några år, nu också ha tagit en paus, vilket är himla tursamt, så att både USA och Europa inte behöver ha det att tänka på nu också. 

Annars hade det kanske inte varit så ”klimatsmart”, att lägga ned en massa energi och därmed släppa ut en stora mängder otäck koldioxid på att göra gasen flytande – för att därefter köra den på båtar hela vägen från USA – vilket släpper ut ännu mera otäck koldioxid – som de ännu otäckare växterna äter och omvandlar till syre.

Källor:

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=OANDA%3AEURUSD

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX%3AUSDSEK

https://www.affarsvarlden.se/artikel/lansforsakringar-hushallen-drar-at-svangremmen-januari-blir-rena-blodbadet

https://oilprice.com/Energy/Gas-Prices/Record-US-LNG-Exports-To-Europe-May-Not-Last.html

https://news.yahoo.com/european-governments-spend-half-trillion-110730153.html

https://fiscaldata.treasury.gov/national-debt/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.