3 oktober 2023

FLERA ELBOLAG VILL SÄGA UPP ALLA BUNDNA AVTAL

Verkligen otroligt överraskande att elbolagen vill säga upp bundna avtal för att undvika konkurs. Och krig brukar väl vara force majeure? Och om de förlorar så mycket pengar som de säger, lär de i alla fall gå i konkurs – med den oundvikliga följden att de helt enkelt inte kan uppfylla avtalet.

”Flera elbolag har börjat se över möjligheten att säga upp fleråriga bundna elavtal som redan tecknats, uppger källor för Sveriges Radio Ekot. Anledningen uppges vara en oro för stora förluster om elpriserna stannar på rekordnivåer.
Tidigare har den som tecknade ett längre elavtal med bundet pris innan kriget i Ukraina kunnat sitta lugnt i båten medan priserna stiger. Nu ser den möjligheten ut att vara på väg bort.

Enligt Sveriges Radios källor utreder flera elbolag just nu om det är juridiskt möjligt att riva upp kontrakten med hänvisning till klausulen ”force majeure”, det vill säga en oförutsedd händelse. Elbolagens resonemang uppges vara att kriget i Ukraina och den efterföljande gaskonflikten, som till stor del pressar upp priserna, skulle kunna falla under klausulen.”

Men eftersom det nu är val, vill så klart alla politiker passa på att dra nytta av situationen genom att lova guld och gröna skogar, som sig bör och som de alltid gör, inför varje val. Eller lovar brett, men håller tunt, som erfarna väljare så många gånger blivit erfarna om.

Korvätaren föreslår att göra det olagligt, om det är olagligt – för han vill ju äta mycket korv, och det drar ju en del el.

WEF-medlemmen Uffe, skyller på Socialdemokraterna och säger att de stängt ned kärnkraftverken, men agerar också socialistiskt genom att ”Se till att elhandelsbolag får ta del av de likviditetsgarantier som elproducenterna är berättigade till”, som för övrigt den Socialdemokratiska regeringen, med WEF-kompisen Magda i spetsen nyss beslutade om. 

Han säger också att han, som statsminister kommer säkerställa att Vattenfall inte bryter de ingångna avtalen med kunderna, och uppmana de privata elbolagen att göra detsamma. Det låter också socialistiskt. 

Men, med tanke på att Sveriges reaktorer är runt 50 år gamla och inte håller hur länge som helst, kanske det hade varit ansvarsfullt att också Moderaterna hade verkat för att bygga nya och betydligt mer effektiva kärnkraftverk istället för att i allra högsta grad verka för World Economic Forums gröna omställning – som till alternativ att låtsas att allt är Socialdemokraternas fel? 

Regeringen Reinfeldt kanske borde ha varit förutseende och uppmanat svenska folket att öppna hjärnan istället för hjärtat?

Det borde inte ha varit sådär övermänskligt svårt att förstå att kärnkraften behövde moderniseras med den ålder de då hade.

Och att runt två miljoner extra invånare, i alla fall nog drar lite mera el, liksom otaliga elbilar, andra elfordon, serverhallar, batterifabriker och så vidare.

En klok och ansvarstagande regering, hade sett till att staten kan säkerställa el, vatten, mat och boende till överkomliga priser åt befolkningen, utan att behöva öka inflationen.

Källor:

https://sverigesradio.se/artikel/elbolag-vill-saga-upp-bundna-avtal-hanvisar-till-force-majeure

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uppgifter-elbolag-vill-saga-upp-bundna-avtal-under-krisen

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/om-det-ar-lagligt-vill-vi-gora-det-olagligt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.