10 december 2023

HUR KORRUMPERAT ÄR SVERIGE EGENTLIGEN?

Enligt Polisen och Transparency International, är Sverige det tredje minst korrupta landet i världen.

Enligt en artikel i Dagens Juridik, åtalades två män i slutet på förra veckan för att ha röjt bilder och hemliga uppgifter om militära anläggningar i Sverige. Bilderna och uppgifterna som spreds på ett internetforum kan, enligt åklagaren, ha stor betydelse för rikets försvar. 

Att dessa åtalas i Sverige är inget uppseendeväckande, det hade sannolikt de rättsväsendena i flesta länder gjort. Naturligtvis under förutsättning att de uppgifter som åtalet bygger på är korrekta.

Men är det inte konstigt att ingen åtalades efter den största säkerhetsläckan någonsin i Sverige och sannolikt även i världen, Transportstyrelsegate, där främmande makt fick tillgång till följande uppgifter och de två ytterst ansvariga ministrarna Anders Ygeman och Peter Hultqvist – fortfarande är ministrar?

Eller att Telia och de ansvariga cheferna friades i Svea Hovrätt efter att ha mutat Uzbekistans ledares dotter, Gulnara Karimova, med runt tre miljarder kronor – för att kunna ”vinna” kontrakt inom telekom i Uzbekistan? Telias vd hade emellertid åtminstone den goda smaken att avgå.

Eller att Wallenbergkontrollerade Ericsson friades från mutbrott i tingsrätten? Detta trots att åtminstone Department of Justice i USA ansett det klarlagt att företaget begått åtskilliga mutbrott – där de bland annat åkte fast för att ha mutat ett tiotal stater i Asien – och fick betala över en miljard USD i böter. Nu utreder DOJ dem även för att ha mutat den Islamiska staten i Afghanistan – vilken även SVT:s Uppdrag granskning avslöjat.

Med tanke på hur otroligt många kontrakt familjen Wallenbergs företag fått av och genom den svenska regeringen genom åren – på de svenska skattebetalarnas bekostnad, skulle det var orimligt att även kalla den för, den Wallenbergkontrollerade regeringen och de Wallenbergkontrollerade Socialdemokraterna?

Att Riksdagens egen utredning, SOU 1999:20, om familjen Wallenbergs mycket stora roll bakom Adolf Hitlers uppgång och krigsframgångar och oräkneliga övergrepp inte lett till någonting, tyder åtminstone pyttelite på detta – för att inte säga, ”in i helvete mycket”, för man får ju inte svära, det är fult. 

Om du inte har läst SOU 1999:20, har du skyldighet att läsa den framför allt annat. Länk till dokumentet på Riksdagens egen hemsida finns längst ned. Alla svenskar borde läsa den, särskilt innan de går och röstar.

Läs gärna även:

FRÅGAN ÄR INTE OM – UTAN HUR MYCKET DU MANIPULERATS

Källor:

https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2021/januari/sverige-tredje-minst-korrupta-landet-i-varlden/

https://www.dagensjuridik.se/nyheter/tva-atalas-ska-ha-rojt-hemliga-uppgifter-om-militara-anlaggningar/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Transportstyrelsens_IT-upphandling

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/teliachefer-frias-aven-i-hovratten

https://www.svt.se/nyheter/fyra-tidigare-ericsson-chefer-frikanns-fran-mutbrott

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/statens-offentliga-utredningar/sou-1999-20-_GNB320/html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.