8 december 2023

SVERIGE BEHÖVER STOPPA KORRUPTIONEN – INTE TVÄRTOM

Efter åtskilliga år inom offentlig upphandling, vet jag att korruptionen är mycket omfattande.

Jag minns hur vi förundrades över att det var så svårt att vinna upphandlingar hos allmännyttan i en stor kommun i södra Sverige och tyckte det var konstigt att ett visst företag kunde vinna 8 upphandlingar på raken. Sedan visade det sig att en projektledare där hade öppnat anbuden i förväg och gett, det alltid vinnande företaget, de andras anbudspris. I utbyte fick han lyxrenovering av sin villa.

Eller hur en kommundirektör i Värmland bedyrade att de minsann inte var korrupta, för att det senare skulle visa sig att nästan hela inköpsavdelningen mottagit Ipads och andra ”gåvor” för att i utbyte köpa mängder av världshistoriens dyraste vägsalt och enorma mängder lysrör och lampor till kraftigt överpris – som de inte ens hade armaturer för.

Jag har också upplevt hur en av Sveriges största kommuner struntat i LOU och ingått avtal för närmare 40 miljoner, vägrat att följa kammarrättens beslut och blåljugit inför både förvaltningsrätter och allmän domstol och även ägnat sig åt både smutskastning och förtal.

Jag har även fått erfara att kommuner anlitar advokater som kostar extremt mycket och inte har något problem alls med att blåljuga inför domstolar och att det är totalt bortkastad tid att anmäla dessa till Advokatsamfundet. 

Allt för att på skattebetalarnas bekostnad skydda enskilda korrupta tjänstemän – som istället borde ha fått sparken, utretts och polisanmälts

Att 11 av 14 kommuner vill avskaffa LOU för allmännyttan är därför mycket illavarslande. 

Om förslaget blir verklighet, blir det fritt fram för mutor inom allmännyttan och överlag garanterat inte billigare för varken skattebetalarna eller hyresgästerna.

Det är snudd på lika dumt som att kriminella gäng skulle kunna slippa att bli granskade av Polisen, men ett tydligt tecken på att det är många mutkolvar som vill kunna fortsätta med sina skumraskaffärer.

Källa:

https://inkopsradet.se/brett-kommunstod-for-exit-lou/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.