När man som H&M, under en mycket lång tid, använt sig av barnarbetare och troligen fortfarande gör, är det viktigt att godhetssignalera så att ingen i alla fall inte tror att de också är rasister.



Visst, det är svårare för merparten av de i Sverige som har ljus hy, att föreställa sig hur kläderna skulle kunna se ut på dem.
Det skulle således kunna anses som en korkad och icke effektiv marknadsföringsstrategi att den övervägande majoriteten av modellerna är svarta, men känslan av att vara god, verkar övertrumfa allt i dagens samhälle.
Själv säger jag dock nej till företag som sedan länge stött och sannolikt – på grund av deras långa historik och tradition, fortfarande stödjer barnarbete och utsuger människor i tredje världen.
Bomullsindustrin tillhör dessutom den allra mest kemikalieintensiva i hela världen.
I en logisk värld, hade det varit företag som H&M, som ansågs som det största hotet mot miljö och människor, istället för koldioxid. Men, klimatkatastrofagendan har aldrig någonsin handlat om miljön eller klimatet.
”Det svenska klädföretaget H & M använder bomull som plockats av barn i Uzbekistan. Detta trots att H & M tydligt tar ställning mot barnarbete.”
”Det finns mycket stora risker för brott mot flera FN-principer i H&M:s leverantörskedja, visar en hemlig rapport som SvD tagit del av. Rapporten – beställd av en av H&M:s storägare – varnar för hög risk för överträdelser kring miljö och mänskliga rättigheter. Inom barnarbete är risken ”mycket hög”, enligt rapporten.”
”Bomull som används i Hennes & Mauritz (H&M) kläder plockas av barn som tvingas ut från sina skolor av staten för att arbeta, uppger SVT:s Agenda.
Men H&M är i dag inte berett att direkt göra något i frågan.”
”Barn arbetade upp till 14 timmar om dagen i H&M-fabriker: ”Vi försökte protestera.”
Burma är det nya favoritlandet för internationella textil- och konfektionsföretag. Landet har bland världens lägsta arbetarlöner
– och klädjätten H&M var bland de första som ”upptäckte” den tidigare så slutna militärdiktaturen Burma när den började öppna sig för omvärlden för ett par år sedan.”
”Uppemot 70 timmar i veckan arbetar trebarnsmamman Deuar Sophon i en fabrik i Kambodja, som tillverkar kläder till bland andra H & M.
Lönen ger en månadsinkomst på drygt 500 kronor. En lön som en familj inte kan leva på i landet. Därför lånar många textilarbetare till mat, vilket leder till skuldsättning med hög ränta.
-Oron gör mig sjuk, jag vet inte vad jag ska få pengar i från, säger Deuar Sophon i programmet.
På fabriken där hon arbetar svimmade 250 arbetare under två dagar under förra året. H & M skriver i en rapport, som Kalla Fakta hänvisar till, att övertid och lågt kaloriintag bidragit till att de kollapsat.”
Källor:
https://www.svd.se/a/6e63b22c-3eab-3124-867e-3830268f992e/barnarbete-bakom-h-m-plagg
https://www.svd.se/a/bK7O5g/hemlig-rapport-stor-risk-for-barnarbete-at-hm
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/21pEMr/hm-koper-bomull-fran-barnarbete