28 september 2023

ÅTTATUSEN GÅNGER HÖGRE ELPRIS IDAG JÄMFÖRT MED IGÅR

Hur mycket kommer svenskarna att tillåta elpriset att gå upp, innan huvuden börjar rulla, på riktigt?

Att skillnaderna bara skulle bero på brist på kärnkraftsreaktorer, eller att det inte skulle blåsa, håller inte.

Inte heller att efterfrågan skulle kunna variera så extremt mycket mellan en onsdag och en torsdag.

Eller tror det sovande folket – som till mestadels verkar bestå av så kallade korruptionsförnekare, att elen kommer att bli billigare ju kallare det blir? 

Att oljekartellen OPEC medfört lägre priser på olja? 

Att fondjättarna inte manipulerar priserna på aktiemarknaden? 

Att GB Gräddglass tagit bort alla dyra mejeriprodukter ur sin glass för att ”rädda klimatet” och inte alls för att maximera sina vinster ännu mer?

Att marginalprissättningen på elbörsen – där den dyraste kilowattimmen sätter priset på övriga – är gynnsamt för slutkunderna?

Att elbolagen som både tillverkar, säljer och köper el, inte skulle utnyttja detta till sin fördel genom att driva upp priserna så mycket som möjligt, och genom det även minska de procentuella produktionskostnaderna astronomsikt?

Inatt kostar elen i elområde 4, som mest 7 724 gånger mer än vad den gjorde igår vid exakt samma tid.

Det duger inte längre att fortsätta sova.

Det duger inte heller för politikerna – som ofta sitter i knäna på elbolagen – att bara lova mera kärnkraft, givetvis också det på skattebetalarnas bekostnad till förmån för ägarna och trycka mera pengar för att kompensera elkunderna – som i slutändan gör folket ännu fattigare, genom högre inflation.

Det är något i det nuvarande systemet som luktar ruttet och måste stoppas omedelbart, likt en kycklingfarm som fått salmonella.

Källa:

https://www.nordpoolgroup.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.