31 maj 2023

NÄR MEDIA PRATAR OM TROLLFABRIKER …

I dagens globaliserade samhälle – där företag, och olika former av maktsfärer, blivit allt större och mer och mer inflytelserika, styrs medier inte längre primärt av sensationer och vinstintresse, utan av agendorna hos dessa organisationer och ägarfamiljer. Att de tillåts fortsätta existera med hjälp av konstgjord andning – i form av olika former av massiva presstöd, trots att i princip samtliga ändå störtblöder och utgör riktigt ruttna investeringar – som borde avvecklas – är ett tydligt bevis på att hela deras existens handlar om något helt annat än att granska makten och tjäna pengar, liksom att de har mycket intima förbindelser med den politiska makten. 

Media är idag ett verktyg och inget annat – för ägarna av läkemedelsindustri, vapenindustri, matindustri, oljeindustri osv.

För tydlighets skull, existerar naturligtvis detta fenomen även inom public service, som idag förefaller stå längre bort än någonsin från sitt uppdrag.

”Public service ska vara opolitiskt och leverera samhällsinformation på ett säkert och opartiskt sätt.”

Eller kan du ge några exempel på när gammelmedia OBJEKTIVT granskat ”klimatkrisen”, läkemedelsindustrin, vapenindustrin och krig i allmänhet eller politiska val?

Eller handlar allt om att läsaren eller tittaren ska tycka och tänka på ett visst sätt – och inget annat, genom att göra allt för att brännmärka alla som försöker se något från fler sidor än den som media trycker ut?

https://klimatupplysningen.se/svt-granskar-klimatfornekare/ – Om du inte håller med, är du klimatförnekare.

https://www.expressen.se/ledare/satt-sds-antivaxxare–i-karantan-akesson/ – Om du tagit alla vacciner som fanns sedan du var nyfödd – men inte vill ta ett enda experimentellt mRNA-preparat – då är du antivaxxare och Sverigedemokrat.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/antivaccingrupper-sprider-rysk-desinformation – Om du försöker hävda att det kan vara lämpligt att höra båda sidor i en konflikt, kan de ses som klok. När jag arbetade som kriminalvårdare för länge sedan, hade vi en kille som hade mördat sin egen pappa med 110 knivhugg. De flesta som läst det, tänker att det var ett fruktansvärt brott och att han borde sitta inne för resten av sitt liv. Men, ingenting är sällan så enkelt att det bara är en enda parts fel. Killen som hade gjort det, hade själv blivit sexuellt utnyttjad av sin pappa under många många år. Han hade också en lillebror – som han trodde att pappan låtit bli, men en dag ringde han upp honom och berättade vad pappan hade gjort och att han inte orkade mer och sedan tog sitt liv. Då rann det över rejält – vilket är fullt förståeligt. MEN OM, det gäller Ryssland och Ukraina och du försiktigt föreslår att det kanske skulle vara klokt att höra bägge sidor, då är du både rysk desinformatör och antivaxxare.

Människor har därför – föga förvånande, i allt högre utsträckning tappat tilltron till sanningshalten i det medierna påstår sig vilja förmedla. Som en följd av detta, har alternativa medier ploppat upp, likt kantareller i skogen över hela världen, som ofta lyfter fram helt andra nyheter än vad MSM gör. 

https://www.friatider.se/prins-charles-fick-en-miljon-pund-i-sedlar-av-bin-laden

https://www.friatider.se/trots-medielarmen-juli-2022-blev-inte-varmare-vanligt

https://www.wionews.com/videos/gravitas-is-the-west-trying-to-hide-russian-oil-imports-473083

Människor har dessutom börjat kunna bli sina egna nyhetskanaler genom sociala medier som Facebook och Googles YouTube – som sannolikt skapats för ett helt annat syfte, såsom till exempel informationsinsamling och försäljning av densamma – liksom människors köpmönster, utpressning, – och ytterligare kontroll över de stora massorna genom att påverka människors beteenden. 

Varför skiljer sig sökresultaten när du söker på ”happy white woman” så markant mot ”happy black woman” när du söker på Facebook?

https://www.google.com/search?q=happy+black+woman – välj sedan ”bilder”. 

https://www.google.com/search?q=happy+white+woman – välj sedan ”bilder”. 

Sociala medier utgör däremot – till skillnad mot traditionella medier, ett tveeggat svärd. Människor kan vara oförutsägbara och det visade sig att inte vara hur enkelt som helst att stoppa allt av det som människor skriver och gillar.

Men, skam den som ger sig. På grund av detta, har maktsfärerna insett ”behovet” av att ytterligare utöka kontrollera över kommunikationen som där sker. 

När media och makthavare i allmänhet pratar om trollfabriker, beror det på att de själva använder sig av just trollfabriker och ”oberoende” fact-checkers m.m. Allt för att uppnå maximal påverkan av den stora folkmassan, eller den lättledda fårskocken – som den också kallas av de som bestämmer. Ibland kör också politikerna själva med egna trollkonton för att försöka leda väljarna i rätt riktning och skapa en illusion av att de är populära, omtyckta och att ”alla” tycker som de.

Det är nog inte särskilt konstigt att politikerna inte försökt stoppa påhittade konton.

https://www.resume.se/alla-nyheter/morgonsvepet/kd-socialdemokraterna-lagger-stora-pengar-pa-trollfabriker/

https://samnytt.se/annika-strandhall-anklagas-for-att-driva-trollkonto-pa-twitter-ger-stod-till-sina-egna-pastaenden/

När mina artiklar får mycket uppmärksamhet, brukar det, ”inte som av en slump”, dyka upp kommentatorer, som är påhittade, som till exempel ”Bosse Andersson” – som stulit sin profilbild från någon annan och argumenterar emot allt som går emot den gällande agendan. Förvisso, finns det människor som saknar ryggrad nog att stå för sina egna åsikter, men väldigt många är garanterat anställda av någon trollfabrik. Har du inte opinionen på din sida – har du ingenting.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100074763604488&sk=photos

https://medarbetare.ki.se/people/anders-bjorkman

Den som skulle få för sig att hävda att detta bara är konspirationsteorier, kan med fördel studera vad de stora globala PR- och kommunikationsbyråerna sysslar med, liksom vad begreppet strategisk information innebär. Eller vad JKL hade för uppdrag under Kuwait-kriget. Eller fundera över varför Göran Persson en gång i tiden tog in honom i firman. Var det för hans flitighet eller kontakter? Eller hur det går till att namnge olika vapensystem och varför vissa namn väljs framför andra.

Ett av de mest intressanta samtal jag någonsin haft, var med en tidigare anställd på JKL. Allt handlade om att påverka människors uppfattning och hur de gick tillväga.

Det är ingen slump att allt du läser i tidningar eller ser på TV, alltid lutar åt ett håll.

Var inte ett får.

Övriga källor:

https://riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/public-services-uppdrag_H6021749

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.