3 oktober 2023

DET ÄR ALLTID NÅGON ANNANS FEL

Det är fascinerande hur lika små barn och svenska politiker ofta är. När de har skitit i det blå skåpet – är det alltid någon annans fel. “Det var Mollgan” – för den som läst Alfons Åberg som barn. Och nej, det är inte Morgan Johansson jag tänker på, även om han råkar vara väldigt lik. Om du inte har läst Alfons, så var Mollgan, Alfons Åbergs påhittade imaginära vän – som fick ta skulden för Alfons alla misstag. Alfons pappa, var dock inte lika lättlurad som svenska folket i allmänhet.

Ann Linde – försöker nu skylla Socialdemokraternas egna tillkortakommanden på Mollgan, i det här fallet i skepnad av Putin. Istället för att inse sina egna tillkortakommanden, ta ansvar och tänka långsiktigt i flera steg, agerar hon på ett sätt som gör att det framstår som att hon har lojaliteter mot andra än folket och helt saknar konsekvenstänkande.

Oavsett vad man tycker om Putin, måste man vara alldeles särdeles trögtänkt om man tror att Rysslands intåg i Ukraina är huvudorsaken till den monstruösa inflation som Sverige och Europa nu får skörda – med något som tidigare hade ansetts som fantasipriser på livsmedel och energi – såsom el och Europas allra högsta drivmedelspriser.

Ann Linde skrev följande på Facebook den 11 juli:

“Den globala livsmedelsförsörjningen är i kris och beror till stor del på Rysslands krig mot Ukraina. Krisen märks inte minst i kassan på mataffären och påverkar låginkomsthushållen alla mest. Det har också katastrofala effekter globalt. Ukraina är en av världens största spannmålsexportörer och andra länder är helt beroende av import från Ukraina för att mätta sin befolkning. Chefen för FN:s livsmedelsprogram (WFP) har sagt de inte har något annat val än att ta mat från de hungrande för att kunna ge till de svältande.  

Men för Ryssland är dessa effekter helt avsiktliga. Dess militära styrkor blockerar exporten, förstör matlagringsanläggningar i Ukraina och bombar ukrainsk mark. Om den mat som redan finns från förra året inte kan exporteras snart, kommer årets skörd att ruttna bort. Det kan innebära att matpriserna och därmed hungern påverkas under lång tid framöver.  

Man kan fråga sig vad Ryssland vinner på att svälta ut andra delar av världen med sitt krig? Det handlar om att minska stödet för Ukraina från andra länder, särskilt från dem som är beroende av import. Ryssland påstår nämligen att västvärldens sanktioner orsakar de höga matpriserna trots att det inte finns några sanktioner mot mat. Tyvärr ser vi att Putins taktik fungerar. 

Därför måste vi fortsätta att sätta press på Ryssland att sluta med sitt krig, stötta Ukraina, stärka Sverige och samtidigt mildra konsekvenserna för utsatta människor i världen. Vi gör det både bilateralt och multilateralt, i EU, FN och i WTO. Trygg livsmedelsförsörjning och mat till rimliga priser är en viktig prioritering för Sverige och EU. Ryssland är ensamt är ansvarigt för den globala livsmedelskrisen. Vi kommer inte vika en tum för den utpressning som Putin ägnar sig åt.”

Oavsett om påståendena är sanna eller ej, har handelskrig sällan – om ens någonsin en enda vinnare eller en enda förlorare, särskilt i fallet med Ryssland, som råkar vara en av världens största exportörer av väldigt många olika varor. 

Vad hon inte berättar, liksom övriga politiker i EU och för den delen även i USA, är att världens allra största exportör av vete heter Ryssland – som exporterar nästan dubbelt så mycket vete som Ukraina. Det borde inte komma som en blixt från klar himmel – att de prioriterar mat åt sitt eget folk när västvärlden försöker förstöra Rysslands ekonomi.

Wheat Exporters by Country 2021

1. Russia: US$7.3 billion (13.1% of total wheat exports)

2. United States: $7.29 billion (13.1%)

3. Australia: $7.2 billion (13%)

4. Canada: $6.6 billion (11.9%)

5. Ukraine: $4.7 billion (8.5%)

6. France: $4.6 billion (8.2%)

7. Argentina: $3 billion (5.3%)

8. Germany: $2 billion (3.6%)

9. Romania: $1.8 billion (3.3%)

10. India: $1.7 billion (3.1%)

Ryssland är dessutom en av världens allra största exportörer av mycket annat också.

Top Fertilizers Exports by Country 2021

1. Russia: US$12.5 billion (15.1% of total exported fertilizers)

2. China: $10.9 billion (13.3%)

3. Canada: $6.6 billion (8%)

4. Morocco: $5.7 billion (6.9%)

5. United States: $4.1 billion (4.9%)

6. Saudi Arabia: $3.6 billion (4.4%)

7. Netherlands: $2.9 billion (3.5%)

8. Belgium: $2.63 billion (3.2%)

9. Oman: $2.6 billion (3.1%)

10. Qatar: $2.2 billion (2.6%)

Crude Oil Exports by Country 2021

1. Saudi Arabia: US$161.7 billion (16.5% of exported crude oil)

2. Russia: $82 billion (8.3%)

3. Canada: $74 billion (7.5%)

4. Iraq: $72.1 billion (7.3%)

5. United Arab Emirates: $69.4 billion (7.1%)

6. United States: $41 billion (4.2%)

7. Norway: $40.2 billion (4.1%)

8. Kuwait: $36.3 billion (3.7%)

9. Nigeria: $30.6 billion (3.1%)

10. Brazil: $27.9 billion (2.8%)

Sedan är det också den där lilla detaljen att Ryssland också står för 41% av EU gasbehov.

Eller som vänsterskribenten Malcom Kyeyune skrev på sin Facebooksida den 7 juli:

https://www.nakedcapitalism.com/2022/07/the-coming-sanctions-induced-economic-tsunami.html

Yves Smith (Susan Webber) är en av de analytiker jag följt länge, kanske en tio år vid det här laget. Det här är en bra genomgång av läget gällande det ekonomiska kriget mellan Ryssland och västvärlden just nu, och vad som väntar härnäst.

En central poäng som Smith understryker – och som folk gärna förbigår med tystnad just nu – är att Rysslands olika handlingar gällande energisituationen och sanktionerna mer generellt framförallt varit reaktionära; ryssarna har hittils nöjt sig med att svara på våra drag. Nuvarande nedskärning av gasleveranser till Europa kommer exempelvis som en följd på att vi konfiskerat en gasturbin som skulle gå till ledningen. Antagligen skulle ryssarna kunna hitta ett alternativ och laga ledningen ändå om de *verkligen* ville göra det, men nedskärningen kommer inte som en blixt från klar himmel, utan som ett resultat av ett av våra försök att göra livet surt för dem. 

Samma sak gäller kravet om att betala för gas i rubel. Detta krav följde ganska naturligt på att vi i väst gjort det omöjligt för ryssarna att hantera dollar eller euro, och dessutom konfiskerat ryska valutareserver utan lagstöd. Att helt enkelt vilja få betalt i en valuta man faktiskt kan använda till att köpa saker är ganska naturligt; att förvänta sig att ryssarna ska ge bort sin naturgas helt gratis är liksom inte realistiskt, och det är bara löjligt att bli upprörd över att våra fiender inte själva bistår med att aktivt sabotera sin egen ekonomi. Länder som vägrat betala har därefter fått se sina leveranser upphöra, men än så länge har Ryssland inte visat prov på någon vilja att försöka omförhandla de andra villkoren i kontrakten.

Poängen här är inte att “ursäkta” något Ryssland gör i dagsläget, utan bara att understryka hur styrkeförhållandena faktiskt ser ut. I dagsläget är i princip alla ekonomiska skador vi i väst lider ungefär den sortens skador som du får om du sparkar på ett sovande piggsvin.  Ja, du kommer få en massa sår, men såren kommer framförallt som en rekyleffekt av själva sparken, inte som en konsekvens av att piggsvinet aktivt försöker skada dig. Det vi idag kallar för “utpressning” och “ekonomisk krigsföring” från ryssarnas sida är framförallt skador vi åsamkar oss själva. Vi nationaliserar ett ryskt bolag utan att betala ersättning, varpå ryssarna slutar skicka gas till detta bolag. Vi stänger ner Rysslands förmåga att använda dollar och euro, varpå ryssarna kräver betalning i annan valuta. Vi vägrar skicka tillbaka en gasturbin som ska användas för att reparera en gasledning, varpå ryssarna skickar mindre gas genom ledningen. Inget av detta borde egentligen vara särskilt förvånande.

Vi kan alltså än så länge undvika piggsvinets alla taggar om vi vill, men just nu vi vill inte det, och fortsätter därmed att rikta sparkar trots att såren blir allt mer smärtsamma för oss själva. Problemet här borde vara uppenbart: den dagen piggsvinet vaknar upp och bestämmer sig för att *aktivt* börja använda sina taggar med målmedvetenhet och långsiktig planering kommer vi ha långt mycket större problem än vad vi har nu. Saker och ting kan verkligen bli mycket, mycket värre. 

Hette jag Thomas Gür skulle jag här säga något om att den som har kråkan som vägvisare ofta har näsan i skiten; jag nöjer mig dock med att konstatera att arrogans och hybris är ett gift som ofta får även de mäktiga på fall. Vi underskattat Ryssland från dag 1 i denna konflikt, och detta har redan orsakat en massa onödiga skador på oss själva. Efter Hybris kommer förr eller senare Nemesis.”

Den som inte är helt usel på enkelt konsekvenstänkande, förstår snabbt att Ann Lindes “lösningar” inte kommer att fungera.

Men politikernas “lösningar”, blir som alltid att, likt hos en idiot, att göra ännu mer av det som inte fungerade tidigare och dessutom skapade kriserna från början och kommer att fördjupa dem än mer, än vad någon sett under sin livstid. 

Således kan folket förvänta sig:

– Ännu mer embargon mot det land som står för över 30% av EU:s hela energiförsörjning.

– Ännu mer “grön” vindkraft.

– Ännu mer vapen och pengar till Ukraina – som är Europas mest korrupta och fattigaste land och har en president som påstås ha blivit så förmögen på att vara komiker i samma land att han lyckats tjäna mer än tre av världens största Hollywoodkomiker tillsammans.

– Ännu mer glödheta sedelpressar.

Givetvis kommer Facebook, Amazon, Google och Microsoft – till skillnad mot det svenska folket, att få 97% rabatt på elskatten, vilket de fick förra året på all el deras enorma serverhallar i Sverige förbrukade.

Givetvis kommer också familjen Wallenbergs vapenföretag att tjäna ännu mer än vanligt, på skattebetalarnas bekostnad.

Det svenska folket kommer att utsättas för både köld och svält, som nu levande generationer aldrig upplevt. 

Många kommer också att förlora sin försörjning och sina hem.

Det stackars folket i Ukraina, kommer att få det ännu värre.

Rösta på Socialdemokraterna eller Moderaterna eller Centerpartiet eller Kristdemokraterna, det spelar ingen roll, inget av dem kommer att kunna lösa problemet med de metoder som de förespråkar.

Jag beundrar dock deras mod att ställa upp i valet – om de är medvetna om det kommer att uppstå en så djup kris i vinter att ingen svensk tidigare upplevt det. Då kan det nog uppstå lynchstämning bland väldigt många väljare.

Om inte – häpnas jag åter av deras arrogans, dumhet och inkompetens.

Därmed inte sagt att de som verkligen bestämmer, inte är helnöjda.

Källor:

https://www.cnbc.com/2022/02/24/why-europe-depends-on-russia-for-natural-gas.html

One thought on “DET ÄR ALLTID NÅGON ANNANS FEL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.