3 oktober 2023

VARFÖR KALLAS ULTRARIKA FRÅN RYSSLAND FÖR OLIGARKER OCH ÖVRIGA FÖR FILANTROPER?

Enligt Språktidningen, definieras oligark enligt följande, ”En oligark är en bottenlöst rik affärs- eller industriperson, ofta med politiskt och finansiellt inflytande. Oligarken är medlem av en oligarki, en mäktig finanselit.”

Enligt Wiktionary, är en filantrop, en ”person som är positivt inställd till människor i allmänhet och som utan eget vinstintresse verkar för förbättring av människors levnadsvillkor”, kort sagt, en människovän.

Kan någon vara både och?

Vad krävs för att en person skall övergå från det ena till det andra och vice versa?

Källor:

https://spraktidningen.se/2015/05/oligark/

https://sv.wiktionary.org/wiki/filantrop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.