3 oktober 2023

TOTALA SUMMAN AV MUTOR ÖKADE MED 605% – UPPDATERAD 2022-03-02

Enligt svenska Institutet Mot Mutor – IMM, ökade under 2021 summan av mutor med 605%. Totalt åtalades 61 personer för mutbrott och 9 av 10 dömdes för gärningen.

I sammanhanget, är det viktigt att vara uppmärksam på att siffrorna är baserade på rättsfall, som IMM sammanställer varje år.

Det verkliga beloppet, är garanterat många gånger högre.

IMM passar också på att lyfta fram fram könsskillnader, för att vara politiskt korrekt, vilket är lite roligt, eftersom det oftast är samma personer som hävdar att kön är en social konstruktion.

”Samtidigt skiljer värdet av de olika mutorna sig åt, från 500 kronor som lägst till närmare 51 miljoner kronor för den högsta mutan. Den typiske mutbrottslingen är återigen en man, där givaren av mutan arbetar i privat sektor och tagaren inom offentlig sektor.”

Den vanligaste branschen uppges vara IT och telekom, vilket inte är så överraskande, eftersom både Telia och Ericsson satt Sverige på kartan som mutland nummer ett. 

Telia, som gav hela 3 miljarder kronor i mutor till Gulnara Karimov – Uzbekistans president Islam Karimovs dotter, för att få kontrakt inom telekom, blev dessutom frikända av Svea Hovrätt, på grund av att hon, enligt svensk lag, inte ansågs som mutbar person.

Wallenbergkontrollerade Ericsson, som gång på gång åker dit för mutbrott, har bland annat åkt dit för att ha mutat ett tiotal olika regeringar i Asien.

På grund av detta, har både Telia och Ericsson tvingats betala rekordhöga böter till Department of Justice i USA och fick betala 995 miljoner USD, respektive över en miljard USD.

Ericsson, som fortfarande ligger under kontroll av Department of Justice i USA, verkar ha nya böter att vänta för finansiering av terrororganisationer, enligt en artikel i Dagens Juridik.

”Ericsson klargör att utredningen från 2019 som genomfördes med stöd av extern juridisk rådgivare och pågick under ett år och innefattade insamling och granskning av en stor mängd information och identifierade allvarliga regelefterlevnadsbrott och brott mot den affärsetiska koden. ”Utredningen kunde inte visa att någon Ericssonanställd var direkt involverad i finansiering av terroristorganisationer. Utifrån nuvarande bedömning av rapporteringen i media ser vi inte anledning att ändra denna slutsats.”

DOJ verkar inte vara nöjda med företagets förklaring om att de inte finansierat terrororganisationer.

”Under gårdagen, den första mars 2022, informerade DOJ Ericsson om att den information bolaget före ingåendet av DPA lämnat kring sin internutredning beträffande händelser i Irak under perioden 2011 till 2019 inte varit tillräcklig. Vidare har DOJ kommit fram till att bolaget brutit mot sina skyldigheter enligt DPA genom att inte påföljande lämna information relaterad till utredningen efter ingående av DPA.”

”Ericsson har en så kallad monitor för regelefterlevnad och DPA:t med DOJ gäller fortfarande.” 

Hursomhelst, de mutor som har betalats ut av läkemedelsföretag under ”pandemin” och de kommande bötesbeloppen, kommer att få dessa belopp att framstå som fikapengar.

Källor:

https://www.domstol.se/nyheter/2021/02/frikannande-dom-i-hovratten-i-telia-malet/

https://www.justice.gov/opa/pr/telia-company-ab-and-its-uzbek-subsidiary-enter-global-foreign-bribery-resolution-more-965

https://www.justice.gov/usao-sdny/pr/ericsson-agrees-pay-more-1-billion-resolve-foreign-corrupt-practices-act-case

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.