Under vecka 11, den 14-20 mars, kör läkemedelsindustrins främsta reklambyrå – Folkhälsomyndigheten, igång den nationella vaccinationsveckan.
”Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att genomföra en nationell temavecka för att få fler att vaccinera sig mot covid‑19. Uppdraget genomförs i samverkan med regioner, länsstyrelser och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Under vaccinationsveckan är alla med och bidrar för att fler ska välja att vaccinera sig.
Det finns idag personer som av olika orsaker har en tveksamhet inför vaccination. Vissa har inte nåtts av erbjudandet om vaccination och en del har valt att avstå men alla ska ha den kunskap de behöver för att välja vaccination. Regionerna har god kapacitet att vaccinera – håll utkik efter var och när på 1177.se.”
”Ladda ned banners och affischer
Organisationer och vidareinformatörer kan beställa kampanjaffischerna med redigerbart utrymme för egen information och logotyp. Beställ pdf-filerna via temavecka@folkhalsomyndigheten.se”
Som sig bör, är reklamen helt fri från information om nackdelar. Ordet biverkningar nämns inte ens.
Det gäller att ”alla ska ha den kunskap de behöver för att välja vaccination”, men inte mer, som till exempel statistik från Danmark och England. Det skulle inte vara bra för kampanjen.
”Enligt SSI, den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, utgör de ”ovaccinerade”, 17.5% av befolkningen. Igår, som var sista dagen de redovisade smittstatistik, utgjorde de 7.83% av alla inrapporterade smittfall och var således extremt underrepresenterade.”


Att marknadsföring av läkemedel skall vara saklig och objektivt, tillhör det förflutna.




Källor: