3 oktober 2023

I AUSTRALIEN KOSTADE VARJE RÄDDAT LIV ÖVER 33 MILJONER

Australien har öppnat sina gränser för fullvaccinerade turister, för första gången på 100 veckor.

En av Australiens allra största inkomstkällor är turism. År 2019 utgjorde turism och resor 156.9 miljarder USD av landets BNP på 1396.6 miljarder USD.

Stängningen beräknas ha kostat företagen motsvarande 42 miljarder kronor i månaden, enligt SBS News.

– Packa era väskor. Glöm inte att ta med er pengar, för ni kommer att hitta många ställen att spendera dem på, sade premiärminister Scott Morrison inför öppnandet. (TT)

42 miljarder kronor per månad är nästan ofattbart mycket. Det innebär totalt 1 050 miljarder kronor under dessa 100 veckor. 

Hittills har Australien haft cirka 5 000 dödsoffer på grund av covid. Australien har 25 800 000 invånare.

Sverige, som inte haft några nedstängningar att tala om i jämförelse, har haft 14 807 avlidna med laboratoriebekräftad covid-19 och har 10 435 447 invånare.

Om Australien skulle ha haft samma dödlighet, skulle de ha haft (14 807 / 10435477)* 25 800 000 = 36 608 döda.

Nedstängningen kan således i bästa fall ha räddat 31 608 liv. I kronor är detta 1050 miljarder / 36 608 =  33 miljoner kronor per liv.

Majoriteten av dessa, hade sannolikt varit över 80 år, mycket sköra och haft en eller flera bakgrundssjukdomar och riskerat att avlida av alla influensor, vinterkräksjukor och så vidare.

Detta var enbart företagens kostnad. Sedan har vi omätbar psykisk ohälsa bland människor, särskilt barn, som säkerligen är betydande för framtiden. 

MSB, som deltog i Folkhälsomyndighetens presskonferens senast, skrev en rapport för 10 år sedan, ”Riskvärdering – Ekonomisk värdering av hälsorisker idag och i framtiden”.

När det gäller trafikdöd, så får varje räddat liv, enligt rapporten, kosta i genomsnitt 22 miljoner kronor. 

Det är emellertid inte lämpligt att jämföra detta med de nedlagda kostnaderna kring covid-19. Dels har man inom trafiken, nytta av förändringen under många år framåt. Dels är genomsnittsåldern bland dödsfallen i trafiken mycket lägre jämfört med de som avlidit av covid-19. På grund av detta måste därför den kostnaden slås ut per år. Dessutom är kostnaderna för covid-19 rörliga och har teoretiskt inte haft något tak. Sannolikt har politiker och tjänstemän nu förstått detta och därför börjat öppna upp.

En modell som vanligtvis används för att värdera den här sortens kostnader, är QALY, kvalitetsvärderade levnadsår. 

Storbritannien anser att 20-30 000£ är rimligt för varje QALY år.

Då medelåldern är en bit över 80 år och majoriteten är sköra, är QALY relativt lågt när det gäller covid-19. 

När det gäller Sverige, gissar jag att QALY i Sverige för covid-19 är maximalt 2 år. Det vill säga, två år med såpass god hälsa, att man får livskvalitet. Enligt MSB:s rapport, skulle detta i Sverige motsvara en kostnad på 1-1,2 miljoner kronor per liv enligt MSB:s text.

Som exempel har PCR-testerna hittills kostat cirka 25 miljarder. Det förefaller tveksamt att dessa har räddat 25 000 liv. Till det tillkommer naturligtvis ytterligare kostnader för ”vaccinationer”, ”vaccinationsstöd” till regioner och kommuner, samt olika former av företagsstöd.

Nyligen beslutade Sverige också, med stöd från samtliga riksdagspartier, förutom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, att skicka 150 miljarder kronor från svenska skattebetalare till EU:s räddningsfond, den så kallade coronafonden. Det förefaller inte troligt att dessa har räddat 150 000 liv.

Sammanfattningsvis, har den ansvariga för QALY på MSB – om det nu finns någon sådan, haft en väldigt undanskymd roll på samtliga möten som regeringen och myndigheterna haft.

Detta gäller naturligtvis också för hela EU och nästan samtliga länder på hela jordklotet.

Under hur många influensor, har världens alla barn och barnbarn råd att betala dessa summor?

Källor:

https://www.gp.se/nyheter/världen/efter-100-veckor-australien-öppnar-1.66321008

https://knoema.com/atlas/Australia/topics/Tourism/Travel-and-Tourism-Total-Contribution-to-GDP/Contribution-of-travel-and-tourism-to-GDP

https://tradingeconomics.com/australia/gdp

https://www.theguardian.com/australia-news/2021/may/11/federal-budget-2021-papers-reveals-huge-cost-of-covid-australian-government-economy-economic-stimulus-packages

https://www.socialstyrelsen.se/statistik-och-data/statistik/statistik-om-covid-19/statistik-over-antal-avlidna-i-covid-19/

https://rib.msb.se/filer/pdf/26246.pdf

https://www.medicalopedia.org/7181/qaly-quality-adjusted-life-year-and-cost-per-qaly/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.