1 oktober 2023

INJEKTIONSEXTREMISTERNA LIDER AV KOGNITIV DISSONANS

När jag gjorde ett inlägg på Facebook igår om LÄGG NED OCH AVGÅ ELLER SÄG UPP ER – INJEKTIONERNA HJÄLPER INTE, som jag skrivit, som bygger på statistik från SSI – den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, statistik från motsvarande myndighet i England och svenska Läkemedelsverket, dök en så kallad injektionsextremist upp i kommentarsfältet. 

Kommentaren såg ut så här (och finns fortfarande kvar):

Den här personen kan omöjligen ha läst artikeln och granskat källorna, utan förutsatte att informationen i artikeln/ledaren utgjorde desinformation, och tipsade då MSB – genom att tagga dem, som för övrigt själva, på riktigt, spridit just desinformation, se till exempel, INFORMATIONSKRIGET MOT BEFOLKNINGEN INTENSIFIERAS

”Sara” – som har en tecknad profilbild, som inte känner mig och inte är vän med mig på Facebook, valde alltså medvetet att helt ignorera det jag skrivit, liksom källorna, och gick direkt till attack för att brännmärka och försöka stoppa mitt inlägg.

En logiskt tänkande person, hade av respekt och hänsyn noga studerat det som skrivits, liksom källorna, och först därefter kommenterat. Detta hade kunnat skapa en intressant diskussion. Om personen till exempel lyckats bevisa att myndigheternas siffror var felaktiga, eller att jag missförstått dem, hade jag mer än gärna ändrat i texten, eller raderat den.

Istället väljer personen att försöka smutskasta och brännmärka mig som spridare av desinformation, vilket i mina ögon, är en ytterst allvarlig anklagelse och i mina ögon, jämförbar med att kalla någon för pedofil utan belägg. Om man gör det, måste man ovillkorligen alltid lägga fram bevis, vilket ”Sara” dock inte alls gör, utan hänger sig istället åt rent angiveri, på osanna grunder.

Det är uppenbart att ”Sara” är väldigt rädd för att dennes världsuppfattning skall rubbas och hen kan därför, kan med all rätt sägas lida av kognitiv dissonans – vilket Peter Österberg förklarar väldigt bra i sin avhandling:

”Kognitiv dissonans. Ungefär samtidigt som Asch genomförde sina experiment infiltrerade tre andra socialpsykologer en domedagssekt. Sektens ledare Mrs. Martin (1900 – 1992) påstod sig ha fått ett radiomeddelande från planeten Clarion med varningar om att en flod snart skulle ödelägga planeten Jorden. Givetvis fanns det en lösning: att följa Mrs. Martins enkla råd. Man skulle (1) avlägsna alla metallföremål från kläderna, (3) sälja sina privata tillhörigheter och (3) följa Martin till en grotta och där invänta ett rymdskepp. Ungefär tjugofem personer ansåg att detta var en bra idé. Av någon anledning anlände aldrig rymdskeppet och förväntningarna steg om att sekten skulle upplösas. Det visade sig dock att de flesta valde att stanna i sekten. I inledningen till rapporten – When Prophecy fails – skriver författarna Leon Festinger, Henry Riecken och Stanley Schacter de idag klassiska orden:

A man with a conviction is a hard man to change. Tell him you disagree, and he turns away. Show him facts and he questions your sources. Appeal to logic and he fails to see your point (s. 3).

Det är svårt att förmå en övertygad person att ändra uppfattning. Säg att du inte håller med och han eller hon vänder ryggen till. Visa fakta och han eller hon ifrågasätter dina källor. Vädjan om sunt förnuft leder som regel ingen vart.”

”Sara” kan dock trösta sig med att hen är långt ifrån ensam av att lida av kognitiv dissonans.

Källor:

https://www.facebook.com/gustaf.segerstrom.3/posts/10158903590107893

https://helda.helsinki.fi/handle/10138/337731

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.