1 oktober 2023

JOURNALISMEN DOG MED ”PANDEMIN”

Greger Lindberg, tidigare chef för Granskningsnämnden för radio och TV, sågar i en debattartikel i Nya Dagbladet från igår,
2022-02-18, sönder journalisternas arbete under ”pandemin”.

”När staten, makten, etablissemanget och läkemedelsindustrin pekat har de etablerade journalisterna följt som en enda hen.”

En pandemi eller annan samhällskris är inte skäl för att sätta det journalistiska uppdraget på undantag. Att makten och etablissemanget granskas är tvärtom då viktigare än någonsin annars, skriver Greger Lindberg, tidigare chef för Granskningsnämnden för radio och TV.

Under närmare tio års tid som direktör vid Granskningsnämnden för radio och TV hade jag anledning att fundera över hur journalister arbetar, och över vikten av en fri och granskande journalistkår. Jag lämnade min tjänst med en betydande respekt för kåren, och inte minst för dess betydelse för att hålla makten i schack.

I en tid när Google, Twitter och Facebook censurerar till och med vetenskapliga magasin och Österrike och Australien beter sig på ett sätt som skulle få mången gammal diktator att jubla över kreativiteten, då behövs den modige, granskande journalisten mer än någonsin.

Den systemkollaps vi sett under covid-19-krisen kunde jag dock inte föreställa mig att behöva uppleva.”

Läs hela Greger Lindbergs debattartikel här:

https://nyadagbladet.se/debatt/journalistikens-kollaps-ar-ett-hot-mot-friheten/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.