3 oktober 2023

GÖTEBORGS-POSTENS LEDARE STÅR UPP

Göteborgs-Posten har alltid varit lite före och lite modigare än övriga tidningar.

Igår, 2022-02-18, stod Adam Cwejman upp för frihet med sin ledare, ”Stämpla inte folkligt missnöje som högerextremism”:

”Hur långt friheten att samlas i ett demokratiskt samhälle och yttra sina åsikter sträcker sig prövas ju nu i Kanada. Premiärministern Justin Trudeau införde under veckan undantagslagar, som svar på de i flera veckor pågående protesterna anordnade av lastbilschaufförer mot landets covid-restriktioner.

Den kanadensiske premiärministern kallar inte ens demonstrationerna för vad de är, protester mot politiken han för. I stället benämner han dem konsekvent som ”illegala blockader”. Därför har han nu utrustat sin regering med möjligheten att stoppa demonstrationer, konfiskera deltagarnas ekonomiska tillgångar samt gripa personer som deltar i protesterna. Medborgare kan med stöd av dessa lagar förhindras från att resa fritt inom landet, företag kan med hot om straff tvingas att utföra vissa tjänster åt staten och offentliga sammanslutningar kan upplösas.

Användningen av undantagslagar är mycket sällsynt i demokratiska länder och sparas för de tillfällen då krig eller naturkatastrofer äger rum. Men nu används de för att hantera missnöje mot regeringspolitiken.

Frihetskonvojen, som demonstranterna kallar sig, kräver slut på nedstängningar, slut på vaccinkrav och avskaffandet av krav på vaccinpass. Vart tyngdpunkten i demonstrationerna hamnar beror lite på vilken protestdeltagare man frågar. En del menar att det främst handlar om vaccintvånget, andra att det snarare är en missnöjesyttring gentemot regerings covidpolitik generellt.

Hur det än är med den saken så är lastbilschaufförerna, som har spelat huvudrollen i protesterna, överlag positiva till vaccin. Nio av tio är fullvaccinerade. De har parkerat sig i huvudstaden Ottawa och blockerar ett antal gator. Samtidigt har de gjort vad de kan för att inte hindra utryckningsfordon. Någon omfattande vandalisering har heller inte förekommit. Men de har helt klart ställt till det för invånarna i huvudstaden Ottawa.

Gränshandeln med USA som går via Ambassador bridge mellan Ontario och amerikanska Michigan har exempelvis tidvis stoppats av demonstranter. Men just den delen av demonstrationen har upplösts. Demonstranterna har varken varit särskilt våldsamma eller stökiga.

Det har gjort det komplicerat för Trudeau att vara hård mot demonstranterna. Han har därför försökt att trumma upp en känsla av att det handlar om en läskigt högerextrem revolution.

Trudeau gjorde i veckan det många före honom i Sverige har gjort: Kallade motståndarna för nazistkollaboratörer. Det gjorde konservativa ledamöter i parlamentet vansinniga. De krävde att premiärministern prompt skulle be om ursäkt. Men någon sådan kom inte.”

Läs hela ledaren här:

https://www.gp.se/ledare/st%C3%A4mpla-inte-folkligt-missn%C3%B6je-som-h%C3%B6gerextremism-1.66178958

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.