10 december 2023

REGERINGEN SATSAR 423 MILJONER PÅ FLER VÅRDPLATSER

Samma regering som hittills satsat runt 25 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar på PCR-tester, satsar nu 423 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar, dvs en femtioniondel på fler vårdplatser.

”Utvecklingen mot allt färre vårdplatser har gått för långt, sa Lena Hallengren under en presskonferens på torsdagsmorgonen. Hon påpekade att patienter får vänta för länge på akuten och att beläggningsgraden ofta är 100 procent eller högre.

– För mig säger det att marginalerna är för små. Vårdens kvalitet är hög, men det sker till viss del på bekostnad av en mycket besvärlig situation för personalen, och så ska det inte behöva vara.

Till detta visade Lena Hallengren diagram över hur sjukvården påverkats under pandemin, om antal vårdplatser, bemanningen och överbeläggningar. Hon påtalade att sjukvården behöver större resurser, där vårdplatser är en pusselbit.

Lena Hallengren presenterade två regeringssatsningar som ska bidra till det. Under torsdagen kommer regeringen att fatta beslut om 423 miljoner kronor som avsätts enligt budget till att öka vårdplatserna i landet. Socialstyrelsen ska följa upp satsningen och regeringen planerar att återkomma om en utökad roll för myndigheten i dimensioneringen av vårdplatser.

På frågan hur långt 423 miljoner räcker, svarade Lena Hallengren:

– Alla pengar som regionerna får del av – rätt använda – spelar förstås en viktig roll.”

Källa:

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2022/02/hallengren-om-pengar-till-koer-och-vardplatser-kostymen-for-liten/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.