3 oktober 2023

DANMARKS STATSMINISTER – ADJÖ TILL RESTRIKTIONER

Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelade idag att Danmark släpper på alla restriktioner för danskarna, med enda undantaget för inresande som är injicerade, eller haft smittan tidigare. Till skillnad mot Sverige, likställer således Danmark injektionerna med naturlig immunitet.

Kanske något för Lena Hallongrotta att ta efter, eller inte. De injicerade har ju visat sig kunna sprida smittan avsevärt mycket mer än icke injicerade. Men å andra sidan, verkar i princip alla som smittas av Omikron, drabbas av symptom som påminner om en mild förkylning. Hursomhelst, ur ett politiskt perspektiv, är detta oerhört stort.

”Vi är redo att kliva ut ur skuggan av coronan. Vi säger adjö till restriktioner och hej till livet vi kände innan corona.

Vi är igenom den kritiska fasen”, sade statsminister Mette Frederiksen.

”Tidigare under onsdagen informerade hälsominister Magnus Heunicke (S) Folketinget om vad regeringen har för avsikt. Förutom att släppa de flesta restriktioner, kommer corona från den 1 februari inte längre att vara en ”samhällsfarlig sjukdom”.

Det kommer även fortsättningsvis att finnas vissa regler för personer som vill resa in i Danmark.

Enligt Hälsoministeriet kommer det att finnas regler om testning och isolering för inresande som inte är antingen vaccinerade eller tidigare smittade.

På presskonferensen i onsdags beskrev statsministern och hälsominister Magnus Heunicke (S) upphävandet av restriktionerna som en milstolpe.

– Vi har nått målet. För att frikoppla infektionssiffrorna från inläggningssiffrorna, säger Magnus Heunicke (S).

Det tillskriver statsministern bland annat vaccinationsgraden.

– Den höga följsamheten till vacciner visade sig vara vad vi trodde: nämligen vårt supervapen, och det har gett oss ett starkt skydd mot den infektion som fortfarande finns i vårt samhälle, säger Mette Frederiksen.

Hon pekar också på en annan faktor:

– När vi har kommit så långt och så snabbt, då är det resultatet av en kraftprestation av oss alla. Den enskilde danskens beteende, säger statsministern.

– Tack. Tack vare att så många tar på sig ansvaret. Tack till alla som fått vaccinet. Tack till alla er som har tagit hand om varandra och vår gemenskap och visat den gemenskap som vi inte kunde vara utan.”

Källa:

https://jyllands-posten.dk/politik/ECE13679363/statsministeren-coronarestriktioner-er-fortid-paa-tirsdag/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.