28 september 2023

STRATEGISK KOMMUNIKATION – INGET FÖR DE FATTIGA

En gång för väldigt länge sedan, fick jag lära mig vad strategisk kommunikation är. Det var under något slags event på Uppsala Universitet, där företaget JKL höll en presentation, för att locka till sig de bästa av de bästa studenterna. Den som lyckades bli anställd där, blev snabbt en av de mest välbetalda konsulterna i hela Sverige.

Jag lärde mig också snabbt att de inte var ute efter mig. Inte desto mindre, var det som de berättade om, oerhört intressant och fascinerande.

JKL arbetade med något som de kallade för, strategisk kommunikation – som hade sitt ursprung från USA, som så mycket annat.

Fram till då, trodde jag att det bara var företag som köpte tjänster för att marknadsföra sig själva och sina produkter och tjänster. Givetvis också, ett och annat land, som ville attrahera fler turister.

Men, tydligen fanns det även andra ändamål med kommunikation, som de flesta är ovetande om än idag.

Genom att enorma belopp satsat på presidentvalskampanjer i USA, utvecklades och förfinades naturligtvis tekniker för att presidentkandidater skulle vinna ett val.

Det handlade heller inte bara om politiska val, utan även till och med om krig – där kunderna till företag som JKL, utgjordes av stater. Därmed inte sagt att just JKL gjort detta. Utöver att kunden ville vinna kriget, var det viktigt att det skulle framstå som rättmätigt och för ”demokratin” – även om det egentliga syftet bara handlade om att tjäna pengar, bibehålla eller upprätta strategiska maktpositioner och kontrollera naturresurser.

JKL:s kärnkompetens, var att påverka vad människor tycker och tänker om olika saker och företeelser i världen, som är större än att vilja dricka mer av något visst läskmärke, även om de säkert också hade accepterat uppdrag från Coca Cola, om de hade betalat tillräckligt.

Jag blev därefter vän med en person som arbetade där. Ett antal år senare, blev också före detta statsminister Göran Persson anställd och partner där.

När jag senare studerade retorik, på högre än hög nivå, kom jag också i kontakt med människor inom den svenska vapenindustrin, som arbetade med att få vapen och även krig, att framstå som positiva i allmänhetens ögon. Det var ingen slump att roboten ”Bamse”, kallades för roboten ”Bamse”. Eller hur oljebolag som Statoil kommunicerade, särskilt vid utsläpp och andra olyckor. Allt var ytterst genomtänkt, in i den allra minsta av beståndsdelar.

En stor del av JKL:s, och andras inom samma områdes arbete, handlade om att skriva pressmeddelanden på ett sådant sätt, att de blev publicerade som objektiva och sakliga artiklar och sanningar.

En ännu större del, handlade om vad artiklarna skulle förmedla, liksom hur riksdagspolitiker och motsvarande i andra länder skulle påverkas direkt, för att beslut skulle kunna fattas i ”rätt” riktning.

Det var därför ytterst viktigt att ha goda och många relationer med journalister – och de hade därför även ett mycket generöst representationskonto.

Journalister var utmärkta verktyg, som mer än gärna var tacksamma för att få ”hjälp” med artiklar.

Det bästa ”verktyget”, var de som arbetade för syftet, utan att själv förstå att de gjorde det och var utöver journalister, även politiker och andra beslutsfattare, gärna inom myndigheter. Eller duktiga idioter, som de ibland kallades internt.

De mest eftertraktade kunderna för den här typen av organisationer, var de allra mest förmögna företagen, som till exempel krigsindustrin eller krigförande länder, tobaksindustrin, oljeindustrin, läkemedelsindustrin, bilindustrin och även politiska partier.

Efter detta lärde jag mig snabbt, att inget du läser om i media, är oavsiktligt. Mediavärlden är oftast som en amerikansk Hollywoodfilm – det dyker aldrig upp några karaktärer som inte uppfyller något syfte, allt är en del av handlingen, för att tittaren ska kunna förstå. Detta är vitt skilt mot exempelvis den italienska klassikern, ”Cykeltjuven” från 1948.

När det gäller strategisk kommunikationen i media, är det första du som läsare tänker på, sällan det som är det egentliga syftet.

För att dra en parallell till vaccinationsprogrammet, har läkemedelsindustrin och specifikt tillverkarna av de historiskt bästsäljande injektionerna, garanterat anlitat ett antal av jordens allra främsta experter på ”strategisk kommunikation”, som i sin tur givetvis på förhand, har identifierat alla olika ”problem”, som skulle kunna påverka opinionen, försäljningen och därmed framgången.

Det är således ingen slump att uttryck som ”anti-vaxxare”, ”konspirationsteoretiker”, ”foliehattar”, ”egoist”, ”solidarisk”, ”lågutbildade trumpkramare”, ”lågutbildade SD:are” osv började användas av media i extrem omfattning i samband med artiklar och ledare om de som av olika anledningar inte ville ta injektionerna.

Det var heller ingen slump att forskare som inte förespråkade injektionerna försvann från Youtube, Google, Facebook och LinkedIn. Eller att de blev ”faktagranskade” och brännmärkta med olika epitet eller på andra sätt framställda som lögnare.

Eller att artiklar dök upp, för att ”trigga” en viss grupp av människor att hjälpa till, att i allmänhetens ögon, ”idiotförklara” sig själva och alla andra som motsatte sig ”vaccinationsprogrammet”.

Bilden i DN, där en polis har en tatueringar med frimuraresymboler, skulle kunna vara ett utmärkt exempel, eller en slump…

Framgången med Greta är ett annat.

Om inte Greta hade haft uppbackning av ett företag, specialiserat på strategisk kommunikation, hade Greta fått sitta utanför riksdagen än idag.

Den som betalade, var naturligtvis heller inte miljörörelsen eller miljöpartiet. De var också alldeles utmärkta duktiga idioter, liksom Miljöpartiet, Rebellion Extinction, andra politiska partier och media, med flera, som glädjefyllt deltagit i och utan att en enda gång egentligen förstå varför.

Beställarna är alltid de som tjänat mest på det som är resultatet av aktiviteterna, som till exempel högre elpriser.

Eller AFA och BLM under presidentvalet i USA och svenska journalister som år 2017 skrev drygt 227 000 artiklar om Donald Trump i svenska medier. Det motsvarar en artikel varannan minut, dygnet runt. Eller tror du att de själva kom på allt de gjorde och att ingen låg bakom som tjänade på det?

Strategisk kommunikation är spännande.

PS. JKL finns inte längre, utan bytte namn den 13 januari 2021 till Kekst CNC och är numera en del av franska Publicis Groupe – som är jordens tredje största kommunikationsföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.