10 december 2023

NÄSTAN 8 GGR HÖGRE RISK FÖR HJÄRTSTILLESTÅND

Nästan 8 gånger högre dödlighet för unga europeiska fotbollsspelare i hjärtstillestånd de senaste 5 månaderna jämfört med genomsnittet under föregående 20 år.

”En stor del av de drabbade fotbollsspelarna kommer ifrån Europa. Under de fem månaderna från juni till och med slutet av oktober har fem europeiska fotbollsspelare yngre än 30 år dött i samband med match eller träning och ytterligare 12 idrottsmän yngre än 30 år har fått hjärtstillestånd. De fem som avlidit:

Dylan Rich, 17 år, får under en match i England 7 september en dubbel hjärtattack och avlider
Viktor Marcell Hegedüs, 18 år, dör i Ungern 22 juni vid uppvärmning inför en träning
Tim B, 27 år, kollapsar och dör i Tyskland 23 juli efter att ha återvänt från en fotbollsturnering
Jens De Smet, 27 år, en amatörfotbollsspelare i Belgien som 6 september får en hjärtattack under en match och avlider på sjukhuset
Guiseppe Peroni, 29 år, tidigare proffs i Parma, avlider i Italien 3 juni i en välgörenhetsmatch för sin döda bror
Utöver detta har två målvakter avlidit plötsligt och oväntat, oklart om i samband med match eller träning:

Bruno Stein, 15 år, avlider i Tyskland 1 oktober
Lukas Bommer, 25 år, dör plötslig och oväntat i Tysklands 12 oktober
Hur många europeiska fotbollsspelare yngre än 30 år dör årligen av hjärtstillestånd i samband med match eller träning? På Wikipedia finns en utförlig lista gällande licensierade fotbollsspelare. Tar man bort de spelare som dött efter en kraftig kollision, blixtnedslag etc så är det sammanlagt 31 spelare yngre än 30 år som avlidit på grund av hjärtåkommor under denna period. Före juni 2021 så inträffade det senaste dödsfallet för fotbollsspelare yngre än 30 år i samband med match eller träning 24 mars 2018 (det var den kroatiske spelaren Bruno Boban som under en match kollapsade och avled på fotbollsplanen).”

Källa:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att använda sidan, samtycker du till att all information som finns eller presenteras på denna webbplats inte är avsedd för någon form av diagnos, medicinsk behandling eller rekommendation, utan att den endast presenteras för utbildningsändamål av intresse för personligt bruk för läsaren, som själv tar fullt ansvar för dess användning. För ytterligare information och om sidans användande av så kallade kakor, GDPR, se även sidans  Integritetspolicy.